Jak przetrwać upały – najlepsza dieta na lato

Jak przetrwać upały – najlepsza dieta na lato - 1 2024

Nie zapominaj o właściwym nawodnieniu

Wokół nawodnienia organizmu latem narosło wiele mitów – warto się z nimi rozprawić, aby przeżyć zarówno urlop, jak i „zwykłe” gorące dni w dobrej formie zdrowotnej i w świetnym humorze, którego na pewno nie warto „poprawiać” sobie alkoholem i innymi napojami, rzekomo mającymi wspierać naszą kondycję szybko i skutecznie.

Chodzi m.in. o napoje energetyczne, posiadające w swoim składzie kofeinę i skondensowaną dawkę różnych minerałów.

Zatem – nawadnianie – tak! Czym – to zupełnie inna kwestia. Pamiętajmy, że w upałach organizm szybciej się odwadnia, w związku z tym konieczne jest zapewnienie mu większej podaży płynów (co najmniej dwóch litrów).

Najlepiej, jeśli większość tej porcji stanowić będzie woda mineralna niegazowana. Chociaż w nieco mniej wymagających warunkach pogodowych nie jest polecane picie wód, które w swoim składzie mają sporo sodu, to jednak podczas upałów warto zdecydować się na większą ilość takiej właśnie wody.

Choć zdecydowanie większym zainteresowaniem cieszy się woda gazowana – pamiętajmy o tym, że szczególnie wtedy, gdy przed spożyciem wyciągamy ją wprost z lodówki – może to spowodować nieprzyjemne skutki dla zdrowia, np. w postaci zapalenia gardła.

Niestety, w gorące dni nie będzie nam również służyło zimne piwo, szczególnie w wersji ze słodzikami i sokami. Na pewno ten napój nie ugasi pragnienia, podobnie jak inne alkohole, których w upały zdecydowanie się wystrzegajmy! Nie warto również sięgać zbyt często po napoje z dużą zawartością kofeiny.

Całkiem udanym sposobem na zdrowe i zarazem smaczne napoje na upalne dni będzie natomiast domowa lemoniada. Poznaj kilka przepisów na sporządzenie takich wyjątkowych napojów!

Wysoka temperatura – lekka dieta

To prosta zależność – jeśli temperatura zaczyna przekraczać trzydzieści stopni, zazwyczaj zmniejsza się nasz apetyt. Oczywiście nie powinniśmy rezygnować z jedzenia, szczególnie tego pełnowartościowego.

W upały unikajmy szczególnie żywności wysoko przetworzonej, zawierającej wiele sztucznych składników. Nie sprzyja ona zachowaniu organizmu w optymalnej kondycji. Takie, tzw. śmieciowe jedzenie, powoduje, że stajemy się ociężali i jeszcze bardziej zmęczeni, jednocześnie nie dostarczając organizmowi żadnych istotnych dla niego składników odżywczych.

W upały najlepiej postawić na warzywa i owoce – na surowo – a więc wskazane będą m.in. różnego rodzaju sałatki. Z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, czy makaronu, zapewnią nam one komfort dietetyczny na wiele godzin.

Jeśli jesteśmy fanami zup – latem warto zdecydować się na choć częściowe zastąpienie ich chłodnikami, które są być może najlepszą propozycją zdrowotną na naprawdę gorące dni. Te zimne zupy na bazie jogurtów naturalnych czy kefirów i owoców albo warzyw sezonowych, których latem mamy już wielką obfitość – to połączenie, za które organizm na pewno będzie nam wdzięczny.

A to oznacza zdecydowanie wyższy komfort termiczny i lepszą kondycję. Warto o nie zadbać, szczególnie podczas wakacji, aby móc w pełni skorzystać z wolnych i słonecznych dni, nie obawiając się gorszego samopoczucia i nastroju.