W lecie zawsze pozwalamy sobie na więcej, pogoda sprzyja imprezom , a przede wszystkim spotkaniach przy grillu gdzie możemy zjeść kawał pysznego mięsa, które jest dużo zdrowsze od jedzenia smażonego na patelni. W lecie wybieramy też rzeczy lekkostrawne tak aby nie obciążać organizmu w upały. Jesień diametralnie zmienia zachowanie naszego organizmu, a co za tym idzie, musimy zadbać o odpowiednie paliwo.
Jesień to okres przeziębień. Dynamiczne zmiany pogody sprawiają, że bardzo łatwo złapać niegroźną chorobę, która jednak wyłączy nas na kilka dni z obiegu. Dlatego też, w okresie jesiennym musimy zadbać o witaminy i minerały, które wzmocnią naszą odporność. Wskazana będzie kiszona kapusta, a także szpinak, który przez jednych jest ubóstwiany, a przed z drugich nienawidzony. Dobrze sprawdzą się także szparagi, kalafior i brukselka. Te warzywa zawierają w sobie sporo detoksykantów.
W naszej diecie powinny się znaleźć także owoce, które dostarczają dużo witaminy C, która jest niezbędna do zachowania odpowiedniej odporności. W okresie jesiennym możemy sobie pozwolić na nieco większe ilości węglowodanów, ponieważ pogoda za oknem nie rozpieszcza, a nam zaczyna coraz częściej brakować energii i już po kilku godzinach pracy czujemy się zmęczeni i senni, dlatego sięgamy po większe ilości kawy, która do najzdrowszych nie należy.
W okresie jesiennym warto także pić dużo wody mineralnej, szczególnie gdy jesteśmy osobami aktywnymi. W tej porze roku nie możemy pozwolić na spadek lub niedobór minerałów, które napędzają nas do działania. Jeżeli chodzi o tłuszcze, wchodzimy w stan przejściowy. Na jesieni spożywamy więcej tłuszczów niż latem, ale mniej niż zimą, gdy tłuszcze są nam potrzebne do ogrzania organizmu przy temperaturach minusowych. Tradycyjnie unikamy jednak ciężkostrawnych potraw mięsnych wybierając drób, który jak wiadomo, należy do najchudszych mięs. W jesiennej diecie powinno się także znaleźć miejsca dla wołowiny.