[tps_header]Pewnie już nie raz słyszałeś, że jedzenie piersi z kurczaka niesie ze sobą wiele pozytywów.[/tps_header] Jest to również bardzo powszechny element niemal każdej diety. Jeżeli jednak zapytać kogoś na ulicy, dlaczego jedzenie kurczaka jest tak pożądane, mało kto będzie w stanie przedstawić jakieś argumenty. No po za tym, że jest bardzo smaczny. O to powody, dla których kurczak jest naszym najlepszym kumplem:
-
Kurczak zawiera bardzo niewielkie ilości tłuszczu oraz jest niskokaloryczna. Pod tym względem bije na głowę większość innych mięs jak chociażby wieprzowinę.
-
Kurczak jest bogaty w białko, stąd wspaniale sprawdza się w przypadku każdej niskokalorycznej diety.
-
Kurczak jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża zbędnie naszego organizmu, który potem musi się namęczyć aby strawić takiego wielkiego schaboszczaka czy golonkę.
-
Multum przepisów kulinarnych, które są proste, nieskomplikowane i przyrządzi je każdy facet. Nawet taki co przypala wodę na herbatę. Dodatkowo, kurczak jest stosunkowo niedrogi, więc nie obciąży naszego budżetu.
-
Kurczak to skarbnica witamin i minerałów, a mianowicie: koenzym q10, antyutleniacz spowalniający procesy starzenia i pozytywnie wpływający na nasze zdrowie. Witamina B (niacyna, ryboflawina, pirydoksyna), poprawia metabolizm, co wpływa na nasz poziom energii, oraz właściwą wagę ciała. Cynk – wspomaga układ odpornościowy, sprzyja lepszej kondycji łóżkowej oraz pomaga poprawić wygląd skóry. To wszystko ma w sobie nasz przyjaciel kurczak.
Teraz już wiesz, dlaczego wszyscy trenerzy i dietetycy zachwalają kurczaka. Może to głupio mówić o najlepszym przyjacielu w kontekście jedzenia go, ale cóż, doceńmy jego rolę w naszym życiu. Aby pierś z kurczaka była jeszcze zdrowsza i jeszcze lepsza, warto wybierać potrawy, w których kurczak występuje w postaci pieczonej lub grillowanej niżli smażonej. W ten sposób jeszcze bardziej ograniczamy ilość tłuszczu jaką zawiera to mięso. Kurczakowi mówimy stanowcze TAK.