Mój przyjaciel kurczak

[tps_header]Pewnie już nie raz słyszałeś, że jedzenie piersi z kurczaka niesie ze sobą wiele pozytywów.[/tps_header] Jest to również bardzo powszechny element niemal każdej diety. Jeżeli jednak zapytać kogoś na ulicy, dlaczego jedzenie kurczaka jest tak pożądane, mało kto będzie w stanie przedstawić jakieś argumenty. No po za tym, że jest bardzo smaczny. O to powody, dla których kurczak jest naszym najlepszym kumplem:

  1. Kurczak zawiera bardzo niewielkie ilości tłuszczu oraz jest niskokaloryczna. Pod tym względem bije na głowę większość innych mięs jak chociażby wieprzowinę.

  2. Kurczak jest bogaty w białko, stąd wspaniale sprawdza się w przypadku każdej niskokalorycznej diety.

  3. Kurczak jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża zbędnie naszego organizmu, który potem musi się namęczyć aby strawić takiego wielkiego schaboszczaka czy golonkę.

  4. Multum przepisów kulinarnych, które są proste, nieskomplikowane i przyrządzi je każdy facet. Nawet taki co przypala wodę na herbatę. Dodatkowo, kurczak jest stosunkowo niedrogi, więc nie obciąży naszego budżetu.

  5. Kurczak to skarbnica witamin i minerałów, a mianowicie: koenzym q10, antyutleniacz spowalniający procesy starzenia i pozytywnie wpływający na nasze zdrowie. Witamina B (niacyna, ryboflawina, pirydoksyna), poprawia metabolizm, co wpływa na nasz poziom energii, oraz właściwą wagę ciała. Cynk – wspomaga układ odpornościowy, sprzyja lepszej kondycji łóżkowej oraz pomaga poprawić wygląd skóry. To wszystko ma w sobie nasz przyjaciel kurczak.

Teraz już wiesz, dlaczego wszyscy trenerzy i dietetycy zachwalają kurczaka. Może to głupio mówić o najlepszym przyjacielu w kontekście jedzenia go, ale cóż, doceńmy jego rolę w naszym życiu. Aby pierś z kurczaka była jeszcze zdrowsza i jeszcze lepsza, warto wybierać potrawy, w których kurczak występuje w postaci pieczonej lub grillowanej niżli smażonej. W ten sposób jeszcze bardziej ograniczamy ilość tłuszczu jaką zawiera to mięso. Kurczakowi mówimy stanowcze TAK.

Dodaj komentarz